• Österåsen

  by  • March 8, 2016 • 0 Comments

  Nämen goddagens! Var det där ni gömde er!? Känner att det är dags att skriva av mig lite igen, då det händer lite allt möjligt, och inte så mycket alls i mitt liv just nu.

  För att försöka sammanfatta detta allt och inget så har vi startat företag, hoppat på och av ett stort projekt tillsammans med ett par andra, försökt ta nya tag, funderat på att flytta och bestämt oss för att stanna kvar, med mera. Per har börjat på ett nytt jobb, så jag ska nu försöka få igång företaget i stort sett på egen hand. Går det så går det, annars hoppas jag på att hitta något annat skoj.

  Det har varit mycket stress här hemma ett tag, då inget gått som vi velat och vi dessutom fått leva på sparpengar och fått hjälp från andra. Jag hittade ett bra sommarjobb/extrajobb som jag trivdes finfint med, och i samma veva fick jag tokont i ryggen, på ett sätt som jag inte känt förut. Vare sig massör, kiropraktor eller sjukgymnast har hjälpt nämnvärt än så länge, så jag har inte jobbat något där på länge nu.

  Efter ett par rundor hos vårdcentralen och sjukgymnasten så ville min läkare skicka mig till Österåsen. Helt galet tänkte jag, av flera anledningar. Dels ville läkaren skylla mitt ryggont på depression (Jag borde väl veta själv om jag mår så dåligt!). Sedan förespråkar de på Österåsen en helt annan diet än det jag äter och jag är inte redo att ändra min kost helt och hållet. Dessutom hade jag ju inte en aning om hur det egentligen var där.

  Men trots min inbyggda tjurskallighet ville jag inte förkasta idén helt, utan att först kolla upp det vad det handlade om, så efter några samtal med Österåsen och en hel del gnäll och velande här hemma så tackade jag till sist ja till “Livsstilsskolan”. Förra veckan gjorde jag mina första dagar där, åker tillbaka tre veckor i maj-juni, och några dagar till i januari nästa år.

  Så hur var då veckan på Österåsen!? Intensiv, jobbig, rolig, intressant, stressande och avslappnande. Det var väldigt mycket information, flera olika träningspass och många tankar att ta in. Personalen var bra och även om jag opponerade mig mot vissa påståenden och resonemang i deras kostföreläsningar, så var de ändå i huvudsak positivt inställda till hur jag tänker angående mat. I stort sett så var jag nöjd med alla privata samtal, men muttrade lite för mig själv på föreläsningarna. Det var i alla fall god mat och jag behövde inte gå hungrig, trots att jag hoppade över både pasta, bröd, potatis och ris! 🙂

  Det finns massor att berätta om veckan, men vill ni veta mer får ni fråga! Jag ska försöka blogga lite om nästa sväng också. Kontentan av veckans arbete är i alla fall ett Hälsorecept, där jag tillsammans med min kontaktperson har satt upp vissa mål som jag ska försöka uppfylla till nästa gång jag kommer dit. Hälsoreceptet innefattar tre huvudområden, kost, fysisk aktivitet och stress/återhämtning. Det finns också en rökavvänjningsdel för de som behöver det.

  Det känns väldigt fånigt att behöva skriva på ett papper det man egentligen vet från början, men på något sätt verkar det ändå fungera bra. Det är väl det där med SMARTa mål kanske. Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidssatt. Också måste jag ju kryssa i om jag gjort det jag ska eller fuskat. Det lär ju också hjälpa. Hittills har jag skött mig hyffsat, inte helt enligt planen, men bra mycket bättre än innan i alla fall. Återkommer med mer info och positiva resultat!

  Nu måste jag tillbaka till vardagen, upp och laga till lite middag. Idag blir det ugnsstekt lax och grönsaker. Sedan tror jag att jag ska dra med mig Per på en promenad i den härliga vita snön! Kanske tar med mig gångstavarna också. Igår gick jag förresten en sväng med stavarna medan Vincent åkte skidor. Granntjejerna var ute och lekte.
  -Jag kan åka skidor utan stavar jag, berättade 5-åringen för mig.
  -Jaha, vad duktig du är, sa jag, och jag kan åka skidor utan skidor jag!
  Hennes min var obetalbar. Hihihi!  😀

  Gott nytt år – 2015!

  by  • January 1, 2015 • 3 Comments

  Nytt år och nytt försök med bloggen! Skriva vill jag, men  det gäller ju att ta sig för också, som med allt annat. Jag är ju lite trögstartad jag. :/

  Ja, i alla fall så firade vi in det nya året tillsammans med Henke och Hannah (brorsan och hans äldsta) och Anki (kompis). Det blev en mysig kväll, trots att både Per och Vincent var tokförkylda. Vi åt en enkel och god tre-rätters middag: lax- och skagenrullar, fläskfilégryta med vitlök och chili, tillsammans med ugnsstekta rotfrukter och sötpotatis, också hade Anki med sig chokladmousse, hallon och grädde till efterrätt! Lyxigt när gästerna hjälper till med maten! Vincent var nyvaken, sur och grinig, och förmodligen febrig, så till sist placerades han i soffan med förrätt, äppeldryck och Ipren. Kött och grönsaker skulle han minsann INTE ha!

  Efter maten blev det “Grevinnan och betjänten” på TV, lite sällskapsspel och lite mer godsaker. Och Vincent kvicknade till, med råge. Full fart blev det, med flygleksaker, cirkusövningar och allmänt oväsen. Vi vuxna passade på att spela julklappsspelet “Fördomar och tuffa val” och fick träna skrattmusklerna lite extra. Hannah var poängräknare.

  På tolvslaget skålade vi i Ikeas äppelmust (kändes onödigt att sprätta en bubbel-flaska på bara två alkoholhaltiga personer). Också släppte vi iväg en thailykta och tände några tomtebloss. Vincent var dock mycket skeptisk till att gå ut överhuvudtaget. Han tyckte det lät läskigt att titta när folk smäller saker, men efter lite tjat följde han med och tyckte förstås att det var jättekul!

  När gästerna åkt hem däckade sjuklingarna medan jag hade överskottsenergi och började städa undan all disk och skräp. Jag torkade till och med bord, bänkar och spis! Fattar ni hur skönt det var i morse när allt skrot var borta och diskmaskinen var klar!? Per tog handdisken och en sväng med dammsugaren och sen var det klart! Kanske är det här vår nya stil för 2015! “Kanske, kanske – eller inte!” (gammalt Vincent-citat från 2012)  😀

  Jag hoppas alla har haft en bra nyårsafton, packat undan gammalt skrot och blickar framåt mot ett nytt, bättre år!

  Lite mindre depp

  by  • May 22, 2014 • 1 Comment

  Idag var Vincent ledig från dagis, så jag kom upp hyfsat på morgonen. Jag har lyckats med både det ena och det andra här hemma, trots ryggont. Satt med grafiken, krattade lite, spelade lite fotboll med Vincent och så det vanliga tråkiga som disk och mat. Alltihop med massor av pauser för att vila...

  Read more →

  Veckans meny!

  by  • September 11, 2013 • 0 Comments

  “Veckans” matplanering, ihop-plockad från Vardagsmaten.se. Kan hända att det räcker fem dagar, eller mer troligt tre veckor, men det är i alla fall en sjysst plan! Eftersom vi försöker äta enligt LCHF plockar vi bort de kolhydratrika tillbehören och lägger till lite extra fett där det behövs. Till exempel: Kycklinggrytan tar vi bort potatisen...

  Read more →